E'3 - 45o Δημοτικό σχολείο Πάτρας
Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή ή Το όνομά μου είναι...

12ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας
«Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»

Μένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο να καλλιεργούμε μια σχέση αγάπης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο. Κάθε χρόνο επιλέγουμε έναν Έλληνα συγγραφέα και ο διαγωνισμός πραγματοποιείται προς τιμήν του.
Φέτος, έχουμε τη μεγάλη χαρά να αφιερώνουμε τον διαγωνισμό στη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Από την εξαιρετική βιβλιογραφία της ξεχωρίσαμε το βιβλίο με τίτλο «Το παλιόπαιδο». Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο στάθηκε η ιστορία του El Sistema (Το Σύστημα). Το 1975 ο μουσικός και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου από το Καράκας της Βενεζουέλας δημιούργησε την πρώτη ορχήστρα φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών με στόχο, πέραν της μουσικής εκπαίδευσής τους, την καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. Το σχέδιο του Αμπρέου υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και από αυτό έχουν προκύψει δεκάδες παιδικές και νεανικές ορχήστρες με διασημότερη την παγκοσμίου φήμης Simon Bolivar Orchestra.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έχει τίτλο «Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή» ή «Το όνομά μου είναι...».
Τα παιδιά, αφού διαβάσουν το προτεινόμενο βιβλίο, καλούνται να γίνουν μικροί λογοτέχνες, γράφοντας ένα δικό τους κείμενο με πρωταγωνιστή ή αφηγητή ένα παιδί της δικής τους φαντασίας.


 
Φρουτοπία
Froutopia
H δημιουργία κόμικ του Μανόλη
για τη συνέχεια της Φρουτοπίας
 
Ειρήνη

Τα δύο μηνύματά μας για την παγκόσμια ειρήνη:

Το όνειρο του παιδιού... το όνειρο του ανθρώπου

 

Το τρένο της Ειρήνης

 
Το καναρινί ποδήλατο

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Το καναρινί ποδήλατο είναι μια συγκινητική ταινία που μιλάει για ένα παιδί, τον Λευτέρη, που είναι αναλφάβητο και απομονωμένο από την υπόλοιπη τάξη. [...]

Ο μόνος τρόπος να ξεφεύγει από αυτά ο Λευτέρης είναι το ποδήλατό του. Μια φοβερή ταινία με την οποία μπορεί εύκολα κάποιος να ταυτιστεί.

Γωγώ

 

[...] Δεν πίστευε στον εαυτό του και ήθελε να τα παρατήσει. Όμως ο δάσκαλος βρήκε τον τρόπο να τον βοηθήσεις, ώστε να αρχίσει να πιστεύει ξανά στον εαυτό του [...] Η ταινία μού προκάλεσε συγκίνηση. Μπήκα στη θέση του Λευτέρη και κατάλαβα το πώς ένιωθε.

Αλίκη

 

[...] Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν η επιμονή και η πίστη του δασκάλου στον Λευτέρη. [...] Η ταινία μας προκαλεί λύπη αλλά και χαρά, καθώς και συναισθήματα αδελφοσύνης.

Πέτρος

 

Η ταινία αυτή μου άρεσε πολύ, που ο Λευτέρης δυσκολευόταν να διαβάζει και να λύνει προβλήματα στα Μαθηματικά και χρειαζόταν βοήθεια. Ένας μόνο δάσκαλος τον βοήθησε, αντί για τους γονείς του. Η ταινία αυτή με έκανε να κλάψω, επειδή καταλαβαίνω πώς νιώθει ο Λευτέρης.

Κωνσταντίνα

 
Ονειρεύομαι το μέλλον: Μεταμορφώνοντας τη Δημιουργική γραφή σε Ψηφιακή Δημιουργία

Φουτουριστική ψηφιακή έκθεση στο Metaverse από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσιάζει πρωτότυπες μαθητικές δημιουργίες που «ονειρεύονται το μέλλον»

Ψηφιακή Έκθεση στο Metaverse «Ονειρεύομαι το μέλλον: Μεταμορφώνοντας τη Δημιουργική γραφή σε Ψηφιακή Δημιουργία»

Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) FrameVR στο Metaverse, επιτρέποντας την ταυτόχρονη πρόσβαση έως και 15 επισκεπτών μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ήχου (ομιλίας), βίντεο και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat) ανταλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τις εντυπώσεις τους για τα εκθέματα των παιδιών.

Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας (VR) στο Metaverse «Ονειρεύομαι το μέλλον:

Μεταμορφώνοντας τη Δημιουργική γραφή σε Ψηφιακή Δημιουργία»

Συνδεθείτε στην περιοδική έκθεση στη διεύθυνση διεύθυνση https://framevr.io/stmuseum-politistiko-2022 μέσω του προγράμματος περιήγησης Firefox Mozilla ή Google Chrome. Συνοπτικές Οδηγίες σύνδεσης και χρήσης

1. Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο γράψτε το όνομά σας κι επιλέξτε “Connect”

2. Κίνηση: Χρησιμοποιήστε τα βελάκια του πληκτρολογίου ↑↓ (πάνω, κάτω) για να κινηθείτε. Πατήστε το βέλος ↑ «πάνω» για να προχωρήσετε μπροστά, το βέλος ↓ «κάτω» για να οπισθοχωρήσετε.

3. Στροφή: Με τα βέλη ← και → αλλάζετε κατεύθυνση κίνησης και στρέφετε το βλέμμα σας αριστερά ή δεξιά αντίστοιχα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας πατώντας και κρατώντας το αριστερό κουμπί του ποντικιού στη μέση της οθόνης + σέρνοντας το ποντίκι αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω. Όταν στρίψετε στην επιθυμητή κατεύθυνση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βέλος του πληκτρολογίου ↑ για να περπατήσετε προς τα εκεί.

4. Διάδραση με αντικείμενα: Για να δείτε ένα αντικείμενο, μπορείτε να κινηθείτε κοντά του ώστε να το μελετήσετε. Κάποια αντικείμενα σας επιτρέπουν κάνοντας κλικ επάνω τους να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας, ενώ άλλα ανοίγουν υπερσυνδέσμους στον παγκόσμιο ιστό (www).

5. Διάδραση με pdf: Στην έκθεση θα βρείτε εκτός από εικόνες επίσης παρουσιάσεις pdf καθώς και βίντεο. Στα pdf μπορείτε να αλλάξετε την εμφανιζόμενη διαφάνεια κάνοντας αριστερό κλικ με το ποντίκι σας στα κουμπιά < και > που εμφανίζονται δίπλα στο πλαίσιο του αντικειμένου.

6. Διάδραση με βίντεο: Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε και σταματήσετε ένα αναρτημένο βίντεο χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιό του όταν οδηγήσετε εκεί το ποντίκι σας.

7. Επικοινωνία με ήχο: Για να ενεργοποιήσετε (αλλά και για να κλείσετε το μικρόφωνό σας) πατήστε το κουμπί ”Voice” στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

8. Επικοινωνία με κειμενομηνύματα (chat): Για να ανοίξετε (αλλά και για να κλείσετε το chat της έκθεσης) πατήστε το κουμπί ”Chat” στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης σας. Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα γραπτό μήνυμα που θα δουν δημοσίως οι άλλοι συνδεδεμένοι χρήστες της έκθεσης.

Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) FrameVR στο Metaverse. Στην ψηφιακή έκθεση μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση έως 15 επισκέπτες μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες αν το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ήχου, βίντεο και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat).

 
<< Start < Prev 1 2 3 Next > End >>

Page 1 of 3