Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή ή Το όνομά μου είναι...

12ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας
«Σοφία Φίλντιση - Το δέντρο της Σοφίας»

Μένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο να καλλιεργούμε μια σχέση αγάπης ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο. Κάθε χρόνο επιλέγουμε έναν Έλληνα συγγραφέα και ο διαγωνισμός πραγματοποιείται προς τιμήν του.
Φέτος, έχουμε τη μεγάλη χαρά να αφιερώνουμε τον διαγωνισμό στη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση. Από την εξαιρετική βιβλιογραφία της ξεχωρίσαμε το βιβλίο με τίτλο «Το παλιόπαιδο». Πηγή έμπνευσης για το βιβλίο στάθηκε η ιστορία του El Sistema (Το Σύστημα). Το 1975 ο μουσικός και οικονομολόγος Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου από το Καράκας της Βενεζουέλας δημιούργησε την πρώτη ορχήστρα φτωχών και περιθωριοποιημένων παιδιών με στόχο, πέραν της μουσικής εκπαίδευσής τους, την καταπολέμηση της παιδικής εγκληματικότητας. Το σχέδιο του Αμπρέου υποστηρίχθηκε από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και από αυτό έχουν προκύψει δεκάδες παιδικές και νεανικές ορχήστρες με διασημότερη την παγκοσμίου φήμης Simon Bolivar Orchestra.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού έχει τίτλο «Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή» ή «Το όνομά μου είναι...».
Τα παιδιά, αφού διαβάσουν το προτεινόμενο βιβλίο, καλούνται να γίνουν μικροί λογοτέχνες, γράφοντας ένα δικό τους κείμενο με πρωταγωνιστή ή αφηγητή ένα παιδί της δικής τους φαντασίας.